Новини департаменту

07.11.2022

До уваги внутрішньо переміщених осіб та осіб, які тимчасово перемістилися за кордон!



     Для багатьох громадян з категорії внутрішньо переміщених осіб або осіб, що тимчасово перемістилися за кордон, є актуальним питання оплати за житлово-комунальні послуги, якщо вони не проживають у будинку (квартирі) у зв’язку з його пошкодженням (руйнацією) або знаходженням на тимчасово окупованій території.
     Відносини, що виникають в процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII. Відповідно до його вимог надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Нарахування та оплата житлово-комунальних послуг здійснюється виходячи з умов договору про надання відповідних послуг, укладеного між споживачем та виконавцем/управителем багатоквартирного будинку, та вимог чинного законодавства.
     У разі якщо житло споживача зруйновано внаслідок ведення воєнних (бойових) дій і, відповідно, комунальні послуги та послуга з управління багатоквартирним будинком з цих причин споживачеві не надаються (не надавалися), плата за ці послуги не нараховується.
     Споживачі, які тимчасово залишили свої домівки, можуть скористатися своїм правом на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності понад 30 календарних днів. Це можливо за умови надання виконавцю послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, постачання гарячої води, поводження з побутовими відходами заяви та довідки з тимчасового місця проживання, лікування, проходження військової служби, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
     Це положення не поширюється на випадки, коли у споживача наявні прилади обліку води, не стосується послуг з постачання теплової енергії та управління багатоквартирним будинком.
     За наявності спірних питань необхідно звертатися безпосередньо до виконавця послуги/управителя багатоквартирного будинку.
     Додатково інформуємо, що відповідно до постанови КМУ № 206 до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги, та припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту