Новини департаменту

03.03.2023

«Рука допомоги» – кредити непрацюючим громадянам з малозабезпечених сімей на початок чи розвиток власної справи



     Міністерство соціальної політики України перезапускає тимчасово згорнуту з початком повномасштабної війни розроблену спільно зі Світовим банком програму «Рука допомоги», яка спрямована на допомогу малозабезпеченим особам у відкритті власної справи. На реалізацію програми державою виділено 9,6 млн грн.
     Програма дає можливість непрацюючим працездатним особам з малозабезпечених сімей, зареєстрованим у службі зайнятості як безробітні, отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття й розвитку власного бізнесу. Особа може отримати безвідсотковий кредит від держави строком на 3 роки для придбання обладнання та матеріалів, необхідних для започаткування й розвитку власної справи.
     Умови повернення допомоги:
     1. Після закінчення трирічного строку з дати її отримання, однією сумою (протягом 30 календарних днів).
     2. Або достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості.
     Сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.
     Фінансова допомога не повертається, якщо підприємцем:
     • сплачено податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої допомоги;
     • у перший рік з дати отримання допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше 2-х осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.
     Для отримання допомоги людина, яка має бажання розпочати підприємницьку діяльність, має звернутися до найближчого Центру зайнятості та подати до створеної при ньому Комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї заяву про надання фінансової допомоги, бізнес-план та довідку про несудимість.
     Після розгляду документів Комісія надсилає претенденту на фінансову допомогу письмове повідомлення про прийняте рішення.
     Якщо рішення позитивне, людина має створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення.

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту