Новини департаменту

08.05.2023

Щодо проходження медико-соціальної експертизи в умовах воєнного стану



             3 метою соціального захисту осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю в період воєнного стану на території України урядом було прийнято ряд законодавчих норм, зокрема, спрощена процедура проведення медико-соціальної експертизи.
             В умовах воєнного стану медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. А саме: експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.
             Якщо особа хоче встановити інвалідність, але не може прибути на огляд, МСЕК може приймати таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.
             МСЕК, відповідно до чинного законодавства, має право оглядати пацієнтів і приймати рішення заочно з такими причинами інвалідності, як:
             трудове каліцтво;
             професійне захворювання;
             захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзв'язку;
             захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.
             Крім того, повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування, за умови неможливості направлення:
             осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу (МСЕК);
             дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК).
              Інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.
             Всі виплати та відповідні пільги зберігаються за особами вищезазначеної категорії до закінчення строку проходження повторного огляду.
             Неможливість направлення повнолітніх осіб на МСЕК чи дітей на ЛКК визначається відповідними працівниками закладів охорони здоров’я в кожному конкретному випадку окремо. У разі проведення медико-соціальної експертизи та прийняття рішення про зміну або не встановлення інвалідності чи відсотка втрати працездатності, МСЕК чи ЛКК зобов’язані інформувати структурні підрозділи з питань соціального захисту населення та Пенсійного фонду України про прийняте рішення.
             Отже, за відсутності в органах соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України інформації про прийняття МСЕК чи ЛКК рішення про зміну чи відмову в продовженні інвалідності, відсотка втрати працездатності повнолітнім особам і дітям, відповідна інвалідність вважається продовженою до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд. Додаткових документів чи інших записів в існуючих довідках не потрібно.
        
        

        
        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту