Новини департаменту

20.11.2023

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин



             Непрацездатні члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника.
             Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
             Пенсія призначається відповідно до положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.
             Перелік непрацездатних членів сім’ї, які мають право на такий вид пенсії, визначено статтею 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.
             Заява про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника та необхідні документи подаються до сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України. Звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника можна також через вебпортал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису або через засоби порталу державних послуг Дія. У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.
             Обов’язково до пакету документів необхідно додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
            Важливо:
        ! Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу, наявного у особи, зниклої безвісти за особливих обставин.
             Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин, нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи.
        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту