Новини департаменту

12.12.2023

Як і коли робити щеплення проти грипу?



             Для щеплення проти грипу достатньо купити вакцину в аптеці та принести до пункту щеплення. Процедура вакцинації безкоштовна. Також можна скористатися платними послугами приватних клінік. Організму потрібно приблизно два тижні, щоб сформувалася достатня кількість захисних антитіл. Щеплення доцільно робити протягом усього епідеміологічного сезону. Старших людей вакцинують проти грипу однією дозою. Важливо пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. А також зважати, що щеплення проти цих недуг можна робити одночасно або з мінімальним інтервалом.
             Грип — це небезпечна хвороба, яка може забрати життя Щороку в Україні реєструють мільйони випадків інфекційних захворювань, 98% з яких — це грип та ГРВІ*. Грип — захворювання, яке щорічно забирає 300–500 тисяч людських життів у всьому світі.
             Найпоширеніші тяжкі ускладнення грипу:
        • пневмонія (запалення легень);
        • запалення серцевого м’яза (міокардит), головного мозку (енцефаліт) або м’язових тканин (міозит);
        • загострення хронічних захворювань (астми, серцевої недостатності);
        • сепсис;
        • поліорганна недостатність (наприклад, дихальна та ниркова).
             У найбільш складних випадках можливий летальний кінець. Одночасно з грипом можна захворіти й коронавірусом. Саме тому лікарі прогнозують складний осінньо-зимовий період: на нас «полюватимуть» разом і грип, і COVID 19. Враховуючи, що діти ходять до школи, а дорослі — на роботу, віруси поширюватимуться дуже швидко.
             Старші люди перебувають у групі ризику
             Одна з найбільш вразливих груп – це люди, яким виповнилося 60 та більше років. Через вік їхній імунітет знижений, до того ж більшість має супутні хронічні хвороби. Ось чому старші люди частіше знемагають від ускладнень і частіше потрапляють до лікарень, хворіючи на грип. Єдиний спосіб уберегти старших людей від ускладнень — зробити щеплення проти грипу напередодні епідеміологічного сезону.
             Вакцина від грипу:
        • зменшує ризик захворювання та госпіталізації;
        • зберігає життя;
        • допомагає перенести недугу значно легше, якщо після вакцинації людина все ж захворіла;
        • знижує ризик тяжких ускладнень – особливо якщо людина має певні хронічні захворювання;
        • убезпечує від зараження інших членів родини.
             Щеплення — найкращий захист від грипу
             Щорічна вакцинація — найнадійніша профілактика грипу, адже вакцина захищає від усіх актуальних штамів вірусу. Ґрунтуючись на спостереженнях та прогнозах, ці штами визначають заздалегідь, і саме проти них виробники виготовляють вакцини. Цього сезону в Україні циркулюватиме грип типів А і В. Вакцини від них доступні в українських аптеках. Усі вакцини, що використовуються на території України, інактивовані, тобто неживі. Вони не містять живого збудника захворювання і не здатні «заразити» пацієнта.
             Вакцинація — це легкий і безпечний спосіб запобігти грипу.
        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту