Новини департаменту

12.12.2023

Чому людям у віці старше 60 років так важливо вакцинуватися?



             Пандемія коронавірусу закінчилася, але це не означає, що хвороба зникла. Це означає, що лікарі в усьому світі і в Україні добре вивчили COVID-19 і знають, як його лікувати. Хвороба нині належить до категорії сезонних респіраторних інфекцій, як грип та інші ГРВІ. Восени та взимку лікарі спостерігають чимале зростання захворюваності на коронавірус. Тепер циркулюють його нові штами, які дуже легко передаються від людини до людини. Тому нині час подбати про свої родини і підготуватися до сезону хвороб. За висновками світових медиків, єдиний надійний спосіб уберегтися від важкого перебігу COVID-19 — це вакцинація!
             Старші люди погано переносять COVID-19
             У віці понад 60 років наша імунна система починає працювати менш ефективно. Відповідно, ризик підхопити вірус чи інфекцію зростає. Крім того, літні люди часто мають супутні захворювання (наприклад, серцево-судинні), тож особливо вразливі до інфекційних хвороб і мають підвищений ризик їх тяжкого перебігу. За даними статистики, серед людей, які хворіють на коронавірус, найчастіше потрапляють до відділення інтенсивної терапії та перебувають під апаратом ШВЛ (штучної вентиляції легень) саме літні особи. На жаль, такі пацієнти потребують госпіталізації у рази більше, ніж інші, та мають найвищий показник летальних випадків серед захворілих на COVID-19. Тож вакцинація вкрай важлива для людей віком понад 60 років!
             Захищає від COVID 19 курс вакцинації, який включає бустерні щеплення Для вакцинації в Україні нині використовують:
        • м-РНК вакцину Comirnaty від Pfizer;
        • векторну вакцину Jcovden (Janssen) від Johnson&Johnson;
        • інактивовану вакцину Coronavac від Sinovac.
             Усі вони безпечні та однаково ефективні проти важкого перебігу COVID-19. Базовий курс щеплень від коронавірусу для тих, хто ще ні разу не вакцинувався – це дві дози з інтервалом місяць (або одна доза у разі використання вакцини від Johnson&Johnson). Через 5 місяців після первинного курсу можна отримати бустерну дозу. Літнім людям настійно рекомендують після першого бустера робити ще й другий і третій бустери, особливо перед сезоном ГРВІ. Для першої чи другої бустерної дози можна використовувати будь-яку вакцину, незалежно від того, якою вакциною проводили базовий курс.
             Вакцинація від COVID 19 безкоштовна
             Вакцинація від COVID-19 забезпечується державою і безкоштовна для всіх громадян України. Зробити щеплення можна через запис у системі Helsi, у сімейного лікаря чи без попереднього запису у пункті вакцинації (розташовані в поліклініках). Для вакцинації у віддалених районах та населених пунктах формуватимуть мобільні бригади, які виїжджатимуть для проведення щеплень на місцях. Вакцин проти COVID-19 у країні достатньо: 5 мільйонів доз
        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту