Новини департаменту

13.12.2023

Поради щодо здорового медіаспоживання



             В умовах воєнного стану важливим аспектом є піклування про стан ментального здоров’я. Слід пам’ятати, що надлишок чутливих новин може завдати значної шкоди здоров’ю людини. Тому треба відповідально ставитися до того, що, де і скільки читати, слухати й переглядати.
             Рекомендуємо поради щодо здорового медіаспоживання розроблені в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Першої леді Олени Зеленської. Ось декілька з них:
        • Використовуйте лише офіційні та перевірені джерела інформації. Час від часу аналізуйте їх. Адже навіть відомі телеграм-канали дуже легко змінюють власників і перетворюються на рупор поширення ворожих наративів.
        • Стежте за тим, як ЗМІ впливають на ваш емоційний стан. Не дозволяйте новинам помножувати ваші стреси. Відмовтеся від контенту, який приносить неприємні відчуття чи виснажує.
        • Особливо обережно необхідно ставитися до новин про трагедії, якщо ви або ваші рідні маєте подібний травматичний досвід. Адже їх перегляд може викликати у вас небажані переживання.
        • Обмежте «екранну активність». Це не лише звільнить час для більш корисних речей, а й дасть змогу покращити сон і підвищити мотивацію до виконання інших завдань.
        • Ігноруйте негативні коментарі. Активне коментування у соцмережах може неабияк впливати на самопочуття: підсилювати тривожність, знижувати самооцінку, здатність до концентрації й навіть демотивувати.
             Також корисно влаштовувати дні «цифрового детоксу». У цей час не користуйтеся гаджетами взагалі. А ще спробуйте відмовитися від використання смартфона чи ноутбука щонайменше за годину до сну.
        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту