Новини департаменту

13.12.2023

Зниклі безвісти за особливих обставин: як родині отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника?



             Якщо людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин, непрацездатні члени її сім’ї можуть отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника, незалежно від тривалості страхового стажу у зниклої безвісти особи за особливих обставин.
             Перелік членів сім’ї, які мають на це право, визначає Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (https://t.ly/Ujg0c).
             Право на отримання такої пенсії виникає через один місяць з дня внесення інформації про людину до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Пенсія нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи.
             Щоби отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника за особу, яка є зниклою безвісти за особливих обставин, потрібно подати заяву про її призначення та необхідні документи до відділення регіонального управління Пенсійного фонду України.
             До пакета документів необхідно обов’язково додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
        
        Яким є розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника?
        
        Пенсія обчислюється на підставі наданих документів, проте вона не може бути нижчою 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на одного непрацездатного члена сім’ї, 120 % – на двох, 150 % – на трьох і більше.
        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту