Новини департаменту

23.05.2024

Безкоштовна екскурсія до Луцького замку для рідних загиблих Захисників



             21 травня рідні загиблих Захисників безкоштовно відвідали Луцький замок.
             Молодший науковий співробітник Вікторія Лащук провела присутнім оглядову екскурсію по Верхньому замку. На початку екскурсії відвідувачі дізналися історію будівництва замку.
             Зокрема, згідно з переказами, на початковому етапі своєї історії (коли укріплення були тільки з дерева) власник цих земель, князь Любарт, одружився з місцевою княжною Бушею (інші джерела називають її Агрипіною). Саме тоді розпочався активний процес будівництва саме кам’яного замку. З одного боку це був логічний розвиток фортифікаційної споруди, але дехто каже, що це будівництво було своєрідним подарунком коханій дружині Любарта. Так це чи інакше, але Буша (або Агрипіна) не дожила до кінця будівництва. Князь оплакував її, але вирішив справу довести до кінця. Відтоді Луцький замок прикрашають три вежі: В’їзна, Владича і Стирова, хоча людям більше сподобались їх символічні назви: вежі Віри, Надії та Любові. Будівництво мурів та веж ховало в собі невеличкий секрет (особливо неприємний для ворогів) – у розчин бетону додавали курячі яйця, що зміцнювало його структуру. Подейкують, що саме завдяки цьому «рецепту» Луцький замок зберігся в такому хорошому стані.
             Крім того, рідні загиблих Захисників відвідали музей книги та єдиний в Україні музей дзвонів, який розміщений у Владичій вежі.
             Дякуємо керівництву історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» за співпрацю з департаментом соціальної та ветеранської політики, а екскурсоводу Вікторії Лащук за цікаву інформацію про Луцький замок.
        
        

        
        

        
        

        
        

        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту